Nu știu de tine, dar eu îmi amintesc de parcă a fost ieri când bunicii mă chemau la masă. Exact așa îmi ziceau: „Hai! Fuga, fuga!”. Și aveam două variante: să mă duc sau să mă duc puțin împins de la spate cu o nuielușă. 🙂 Lucrurile s-au schimbat puțin de-atunci așa că o să încerc să fiu cât mai succint.

Despre mine probabil că știi câteva lucruri. Ți le-am mai spus aici, pe blog…

Știi că am început să alerg cam prin 2012 împins fiind de către colegii de la locul de muncă care formează și în prezent un grup numeros de participanți la evenimentele majore de alergare din București. Știi că mi-a plăcut la fel cum știi că treptat am crescut distanțele și am ajuns, fără a-mi impune acest lucru, să transform alergarea într-o componentă importantă a timpului meu liber. Ușor, ușor a devenit o pasiune, un mijloc de a petrece timp cu mine, departe de toate celelalte aspecte ale vieții cotidiene.

Probabil la fel ca și tine, următorul pas a fost să mă antrenez structurat, urmând un plan de antrenament și urmărind atingerea unor obiective clare. Am vrut să aflu mai multe așa că am început să mă documentez, aflând în permanență lucruri noi despre alergare, echipament, nutriție, despre corpul uman. M-au ajutat mulți oameni și le mulțumesc pentru asta. La rândul meu încerc să fac la fel.

Cum fiecare plan, fie el de antrenament sau de business, se concretizează (sau cel puțin așa ar trebuie să se întâmple) în ceva palpabil, nici antrenamentele mele nu aveau cum să devieze de la regulă. Astfel, după cum știi, am ajuns să particip la câteva competiții interne și internaționale, unele pe distanțe mai scurte, altele întinse pe durata câtorva zile. Aceste evenimente mi-au purtat pașii prin locații de o frumusețe rară pe care nu m-aș fi gândit să le vizitez altfel decât în cadrul unor competiții. Urmarea firească a fost să-mi creionez în jurul acestor competiții sportive adevărate city break-uri, căutând informații despre ce obiective pot vizita atât în drum spre eveniment cât și în zona acestuia, unde se mănâncă bine sau ce alte activități pot face acolo. Dintr-o dată nu mai eram interesat exclusiv de evenimentul sportiv la care urma să iau parte, ci și de latura relaxantă, turistică a întregii deplasări.

Dar să-ți spun o experiență de-a mea. S-a întâmplat la Cluj. Era aprilie 2013 iar eu eram înscris la proba de semi-maraton. Nevrând să mă duc singur, am început să caut în stânga și-n dreapta oameni cu care aș putea împărtăși experiența aceasta. M-am lovit de nenumărate refuzuri din simplul fapt că prietenii nu alergau și nu înțelegeau de ce te-ai duce până la Cluj să alergi când poți face același lucru cu costuri mai reduse și mult mai comod în Herăstrău. Așa că am făcut un itinerariu pentru întreaga deplasare și l-am prezentat prietenilor mei. Nu mi-a fost ușor să caut informații, să calculez distanțe, să le structurez într-un program fezabil și coerent pe zile, să caut cazări, restaurante etc. Dar a meritat. Am ajuns la Cluj 10 persoane din care vreo 8 au alergat, iar 2 dintre ei încă se țin de treabă. Ceea ce mă duce mai departe și mă face să-ți spun…


Că am cunoscut-o pe Corina la niște cursuri. Așa am aflat cât de pasionată este de călătorii și tot ce presupune asta. Inițial am crezut că este vorba despre acea pasiune comună a noastră, a tuturor. Până la urmă cui nu-i place să călătorească? Dar nu, Corinei îi place tot procesul. Îi place să caute, să găsească lucruri care adesea ne scapă la o căutare rapidă pe Google. Este foarte structurată și, când pleacă pe undeva, îi place să exploateze timpul pe care-l are la dispoziție, timpul ăsta pe care ne plângem cu toți că nu-l mai avem.  Și îi mai place să împărtășească aceste lucruri.

Concret, ne-am întâlnit, ne-am împărtășit pasiunile și ne-am gândit că am putea concepe un proiect interesant. Ne-am gândit că noi avem nevoie de pasiuni, de timp cu noi, să facem ce ne place, cu atât mai mult cu cât în ziua de astăzi este tot mai greu să punem pauză pentru câteva momente și să ne detașăm de tot ceea ce înseamnă 24 de ore tipice, standard. Ne-am mai gândit și că ar fi ideal să atragem în  jurul nostru prietenii apropiați și familiile care până la urmă sunt martori la pasiunile noastre. Să devină parte activă la aceste pasiuni. Concret, tu alergi, ei se bucură de plăcerea de a vedea lucruri noi sau și mai bine, aleargă și ei, iar toată lumea este mulțumită. Dar știm că nu este ușor. Nu este ușor nici să te apuci de alergat, dar și mai greu este să te ții de asta. Stabilirea unui obiectiv clar precum participarea la o cursă te poate ajuta în acest sens, motivându-te suplimentar. Poate că nu știi cum să te pregătești, ce echipament îți trebuie, poate că ai vrea să știi câte ceva și despre nutriție. Sau poate că ai nevoie de un grup alături de care să te antrenezi sau de îndrumare adaptată nevoilor tale. Nu în ultimul rând poate că nu ai timp să-ți concepi singur un itinerariu sau să te ocupi de tot ce înseamnă călătoria în sine (cazare, transport etc.).

Așa s-a născut Fuga, un concept credem noi interesant, prin care vrem să te determinăm să începi să alergi sau dacă o faci deja, să te ajutăm să continui. Totodată, vrem să te ajutăm să te pregătești structurat și ai parte de tot ce-ți trebuie din punct de vedere logistic pentru a participa și a finaliza cu succes o cursă pe care tu ți-ai ales-o. Și da, vrem să te bucuri de întregul proces și să-ți dorești să repeți experiența. Vrem ca alături de cei dragi ție să te bucuri nu doar de un participarea la un eveniment sportiv, ci de întreaga aventură conturată în jurul acestuia. Pe scurt, să beneficiezi și de o alergare, dar și de o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Nu suntem o agenție de turism dar vrem să te degrevăm de toate sarcinile referitoare la cazare sau transport, taxe de înscriere sau altele asemenea. Și nu în ultimul rând suntem convinși că putem face toate aceste lucruri pentru tine.

Noi suntem oamenii din culisele proiectului Fuga, iar acum că am făcut cunoștință te invităm să explorezi puțin conceptul nostru pe care îl găsești pentru moment expus sumar aici. Suntem la început de drum așa cum probabil că ești și tu într-ale alergării. Așadar te așteptăm și pe tine alături de noi pentru a lua startul în această aventură.

Hai și tu Fuga cu noi! 🙂