„Will my race times improve if I quit smoking?”. Titlul acesta mi-a atras atenţia. Nu-ţi ascund că şi eu mi-am pus întrebarea aceasta de câteva ori. Acum vreo 4 ani, când m-am apucat de alergat, fumam nene, nu glumă. Uşor, uşor am renunţat la ţigări, dar nu pentru că mi-a spus cineva că voi muri sau pentru că am citit cine ştie ce cărţi. Până la urmă nu cred că-ţi trebuie facultate în domeniu ca să ştii că tutunul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur. 😀 Corpul „m-a tras” în direcţia asta şi de la un pachet/zi, am ajuns să mai „gust” câte una doar la o bere. Dar nu despre asta este vorba.
Este vorba despre întrebarea de mai sus, dar mai ales despre răspunsul primit din partea unui medic de către un alergător care fuma 10-15 ţigări/săptămână. Alergătorul în cauză avea 3 ore şi 18 minute la maraton şi 1 oră şi 32 de minute pe semimaraton. Nu-s cine ştie ce timpi dar nici răi nu cred că sunt aşa că voia să ştie dacă renunţatul la fumat va veni la pachet cu o îmbunătăţire considerabilă a timpilor săi.
Mă aşteptam la un răspuns categoric din partea celui care îi va răspunde la întrebare. În schimb medicul în discuţie a avut o abordare interesantă. Acesta a răspuns în primă instanţă cu un mic studiu pe care l-a întreprins şi care a presupus analizarea unui număr de 50 de alergători pe o perioadă de 25 de ani. Printre altele, studiul a reliefat o potenţială legătură (eu aş zice „sigură”) între alergătorii fumători şi semnalele timpurii ale unor afecţiuni cardiace.
Mergând mai departe, concluzia medicului mi-a atras atenţia într-un mod plăcut prin faptul că, fără a da răspunsuri definitive pe baza unor legături indirecte dintre fumat şi alergare, el a susţinut cu argumente de ordin medical că este greu de spus dacă renunţatul la fumat îi va îmbunătăţi semnificativ timpii însă cu siguranţă îi va îmbunătăţi sănătatea. Ceea ce în opinia mea s-ar traduce (teoretic :P) în mai mult timp petrecut alergând decât bolnav şi deci mai multe şanse de îmbunătăţire a PB-urilor, nu? 🙂
Nu susţin fumatul, în nici un caz. De fapt consider că fumatul sporadic, ocazional este poate mai dăunător decât fumatul constant, zilnic. Concret, cred că te afectează cel puţin la fel de mult, să zicem, un pachet de tigări fumat într-o singură seară când tu de fapt nu ai fumat toată săptămâna anterioară şi nici nu vei mai fuma deloc următoarea săptămână, decăt acelaşi pachet de ţigări fumat constant. Nu-s idiot, cantitatea în exemplele de mai sus contează foarte mult, dar consider că şocul asupra organismului care nu este obişnuit este mult mai mare decât în cazul în care corpului i se administrează o doză constantă de orice.
Nu mai vorbesc de permeabilitatea mult mai ridicată a plămânului unui sportiv fie el chiar şi amator comparativ cu plămânul unui fumător care nu aleargă. Să-ţi explic puţin mai pe larg. 🙂 Participarea la primul meu half-IronMan a presupus efectuarea obligatorie a unor analize printre care s-a regăsit şi spirometria (i.e. măsurarea cantităţii de aer care intră şi iese din plămân). Ajuns la medic i-am spus că sunt un fumător ocazional înainte de a efectua analiza şi l-am rugat ca, indiferent de rezultatul analizei, să îmi spună că dacă mai fumez, chiar şi ocazional, e nasol. Citind rezultatul, medicul mi-a spus că „stau” bine pentru un om normal, dar nu atât de bine precum ar fi trebuit să „stau” având în vedere că fac sport.
Explicaţia a avut la bază structura plămânului care este similară cu cea a unui arbore: trunchi, crengi mai groase, crengi mai subţiri şi tot aşa. Foarte pe scurt, în cazul meu, ramificaţiile cele mai subţiri ale plămânului (asemănătoare cu crenguţele subţiri ale unui copac) erau parţial înfundate. Mai spune ceva. 🙂
Concluzia finală a unuia care s-a apucat de alergat atunci când fuma (adică a mea :P) ar fi că într-adevăr fumatul îţi afectează performanţele big time şi chiar dacă nu am cifre la îndemână să îţi arăt cum a stat treaba în cazul meu, ştiu cât de buşit mă simţeam la un antrenament după o noapte în care fumasem şi cât am tuşit timp de aproximativ o lună după ce m-am lăsat. 🙂
Sursa foto: Radu Cristi
Leave A Comment