A trecut ceva vreme de când nu am mai scris pe blog, timpul este însă necruțător și nu mi-a mai permis asta. Cu toate acestea, deși ultima postare pe blog a fost despre eșecul de la BUT 305, am continuat să scriu. Ușor, ușor, am așternut pe hârtie aventura noastră de la The Brutal și poate cândva aceasta, împreună cu alte astfel de evenimente, vor vedea lumina tiparului. Dar nu despre asta vreau să îți vorbesc aici, ci despre Petite Trotte a Leon sau PTL UTMB, așa cum este această aventură la care voi lua startul în mai puțin de trei zile, cunoscută de către toți ultra alergătorii. Dar să începem cu începutul.

Despre PTL UTMB

PTL UTMB

Dacă despre PTL poate că nu ai auzit prea multe lucruri, sunt convins că despre UTMB știi deja mai multe lucruri decât mine. Ei bine, PTL este una dintre cursele din cadrul UTMB, fiind de altfel cea mai lungă și mai puțin mediatizată dintre acestea. Având o distanță aproximativă de 290-300 km și o diferență de nivel cumulată de circa 25.000-30.000 m, PTL este evenimentul cel mai low profile din cadrul UTMB în primul rând pentru că nu este o cursă propriu-zisă, fiind necompetitivă, și în al doilea rând pentru că este o cursă atipică în peisajul ultra maratoanelor montane. Jean-Claude Marmier, fondatorul PTL UTMB, decedat în 2014, a spus la un moment dat, într-unul din speech-urile sale: „It’s not a race. Just try to finish. It’s about reaching for a goal.” Nimeni nu cred că o putea spune mai bine.

Puțină istorie

PTL UTMB

PTL UTMB a fost fondat în anul 2008 și a avut 220 km la ediția din acel an. Această aventură s-a născut din dorința comitetului organizatoric al UTMB care și-a dorit ceva diferit, o aventură aparte care să fie mai lungă decât celelalte curse și în care, de ce nu?, să îți cari toate cele necesare cu tine, fără prea mult suport din partea lor. Sugestia numelui a venit de la Leon Lovey, un brutar din Champex renumit pentru turele sale care durau ore întregi și în care căuta fructe de pădure pentru plăcintele sale. Leon a considerat așadar, în mod ironic, că „Petite Trotte”, adică ceva de genul „o mică plimbărică”, ar fi un nume potrivit. Comitetul UTMB a fost de acord cu propunerea și pentru că aceasta a venit de la Leon, au hotărât ca această aventură să se numească Petite Trotte a Leon, pe limba noastră, Mica Plimbărică a lui Leon.

Avem așadar în față o aventură care este parte din cel mai titrat eveniment sportiv de alergare montană din lume, organizat impecabil și având o tradiție de 11 ani. Dar să vedem ce face din PTL UTMB o cursă atât de … diferită.

Caracteristicile PTL UTMB

PTL UTMB

Am să încep prin a spune că traseul PTL UTMB se schimbă în fiecare an, distanța și diferența de nivel cumulată fiind așadar variabile. Traseul final este trimis participanților cu circa 14 zile înainte de start astfel încât nimeni să nu aibă timp să și-l însușească pe deplin sau să-l parcurgă integral. Așadar, primești un traseu în format .gpx, spart în trei bucăți, împreună cu vreo 10 rute alternative pe care le poți urma doar în cazul în care primești instrucțiuni specifice în acest sens, și o groază de waypoint-uri care să servească ca repere pe GPS, dacă te rătăcești. Pentru că o să te rătăcești.

Traseul te poartă timp de 7 zile prin Franța, Italia și Elveția, să nu zici că n-ai avut timp să înveți cât de cât masivul Mont Blanc. Așadar, cel mai probabil, va trebui să ai cu tine în aventura asta și pașaportul.

Traseul te poartă pe poteci, pe vârfuri înalte, peste ghețari, prăpastii (la unele ediții a fost nevoie de kit de via ferrata) sau pe trasee neumblate de turiști. Nu vei beneficia de confortul unui traseu marcat și vizibil noaptea. Te vei putea baza doar pe GPS, hartă, busolă și altimetru.

Nu vei avea confortul psihic al unor puncte de alimentare dotate cu de toate, unde să mănânci ca la nuntă. Te vei putea baza doar pe cabanele pe care le vei găsi din loc în loc, pe traseu. Doar acolo vei putea savura o masă caldă sau te vei putea odihni. Asta dacă la ora la care ajungi, cabanele sunt deschise și dacă mai găsești loc să te poți așeza pe jos. Organizatorii te ajută cu 4 jetoane pe care le poți folosi la oricare dintre cabanele partenere pentru a obține o masă caldă. În plus, mai beneficiezi de două life bases unde îți poți lăsa anumite lucruri pe care să le folosești când ajungi la ele. În rest, pentru orice alt moft, trebuie să ai bani la tine.

În echipamentul obligatoriu va trebui să ai, printre multe altele, cască de escaladă sau colțari. Nu ai ce căuta la PTL UTMB fără bete de trekking sau fără bivuac. La fel, nu ai ce căuta la PTL UTMB fără o asigurare în caz de accident.

Gândește-te că mare parte din obiectele menționate mai sus și mult mai multe de atât, cu excepția celor pe care le vei lăsa în cele doua life bases de pe traseu, vor trebui cărate. Vei sfârși astfel ca melcul, cu casa în spate, care, cel mai probabil va cântări între 6-10 kg.

Echipat astfel, va trebui să parcurgi un traseu care anul acesta va avea 290 km și 24.276 m diferență pozitivă cumulată. Dacă ar fi să transpui acest traseu într-o distanță similară pe plat, conform unei formule a organizatorilor, care ia în calcul aspecte precum diferența de nivel sau tehnicitatea traseului, ai avea de parcurs 614 km.

Ca să reușești, va trebui să parcurgi traseul în 152,5 ore, adică în 6 zile și cam 8 de ore. Vei avea așadar de parcurs circa 49 km/zi cu o diferență de nivel cumulată de circa 4.200 m. În aceste condiții pace-ul mediu ar trebui să fie în jur de 30 min./km. Ține cont însă că cifrele de mai sus nu iau în calcul elemente precum pauzele de alimentare sau somn, eventuale rătăciri sau alte asemenea situații care în mod cert își vor face apariția în acea săptămână.

Doar dacă toate dificultățile de mai sus vor fi depășite, vei ajunge la finish-ul acestei aventuri a cărei rate de succes este, din informațiile mele, de puțin peste 50%.

Dar mai este un aspect crucial de care trebuie să te îngrijești și pe care l-am lăsat intenționat la final: va trebui să ai grija de coechipierul tău.

Team „Together”

PTL UTMB

PTL UTMB nu se face altfel decât doar în echipă. Echipele pot avea doi sau trei membri, iar dacă unul din cei doi abandonează, aventura se termină pentru întreaga echipa. Similar, dacă în cazul unei echipe de trei, doi abandonează, aventura se încheie (dacă abandonează doar un membru, ceilalți doi pot continua).

Eu voi avea doar un coechipier la PTL UTMB. Unul și bun. Este vorba despre Emilian Croitoru, un aventurier cu un palmares impresionant (UTMB, Jungle Ultra etc.) dar despre care sunt convins că nu cunoști prea multe lucruri. Ne-am întâlnit prima oară acum câțiva ani, preț de 10 minute. A fost însă de ajuns pentru ca lucrurile să se lege și să începem să ne gândim la PTL UTMB. Anul acesta, visul este pe cale să devina realitate. Probabil că acum te întrebi cum de am de gând să fac echipă la un astfel de eveniment cu un om pe care nu-l cunosc până în cele mai mici detalii. Răspunsul meu este acela că, dacă rezonezi cu el, Emilian este genul de persoană cu care nu trebuie să vorbești prea mult sau să te întâlnești de prea multe ori pentru a stabili o legătură profundă.

Am ajuns până aici parcurgând împreună un proces laborios de selecție. Am făcut formalitățile, am scris un eseu care a fost analizat de către organizatori și a trebuit să ne decidem asupra numelui echipei noastre. „Together” a venit natural pentru că tot, absolut tot ce se va întâmpla la PTL UTMB va trebui făcut cu gândul și cu grija celuilalt. Emilian rezuma perfect acum câteva zile esența acestei eventuri pentru noi, spunându-mi: „Vlad, lucrurile sunt simple. Unul fără celălalt nu putem termina cursa asta. Punct.”

Concluzionând, cred că pot spune că am experiența participării în echipă la astfel de evenimente, 6633 stă mărturie pentru asta. Știu ce pot și, cel mai important, știu ce nu pot. Știu că în condiții extreme voi fi abrutizat și că poate nu voi fi cel mai confortabil partener de drum. Știu că voi plânge și voi râde adesea, că mă voi bucura și că poate voi blestema momentul în care m-am înscris la PTL UTMB. Știu că nu sunt invincibil, dar știu că acolo înăuntru fiecare dintre noi are resurse nebănuite.

Și mai știu că indiferent cât de imperfect sunt sau cât de greu de tolerat voi fi, voi merge înainte atât cât voi putea.

Emilian, vom face asta împreună.

În încheiere, îți las aici link-ul unde ne poți urmări pe parcursul întregului eveniment: https://utmbmontblanc.com/en/live/utmb

Să ne revedem cu bine!